Publicerad Lämna en kommentar

Ny hemsida om matlagning över eld

Hej

Jag heter Anders Linnakangas och jag har just startat denna blogg och webshop som fokuser på matlagning över eld.

Matlagning är ett av mina stora intressen och när det sker över eld tycker jag att det blir extra roligt. Jag provar glatt ny utrustning och teknik, oftast är det enkla och funktionell som jag faller för.

Jag arbetar som ångturbinspecialist på svenska kraftverk och pappersbruk, nu under coronaepedimin så har jag haft en ovanligt lugn månad och då har jag roat mig med att utveckla några eldstäder som jag tänker tillverka och sälja här.

För 20 år sedan forskade jag i förgasningsteknik (moderna gengasaggregat) så jag har funderat mycket på förbränning och eldstäder.
Min mentor Bengt Degerman lärde mig ”en produkt är inte färdig förrän du inte kan ta bort något mer”.
En annan av mina hjältar Birger Ljungström uppmanade sina konstruktörer att fråga sig ”är eder konstruktion onödigt ful”.
Dessa filosofier tänker jag använda här, produkter från ELDOMAT ska vara originella, enkla, funktionella och inte onödigt fula.

Hållbarhet är också viktigt, produkter från ELDOMAT ska vara genomtänkta för att minimera materialspill, det innebär att dom blir lite besvärligare att tillverka och priset blir en aning högre men det är inte slit och slängprodukter utan kvalitet som kommer vara en livstid.

Eldstaden som jag kommer sälja här byggde jag i plywood 1996 på en ö dit det inte gick att transportera cementringar och andra otympliga eldstäder. Där har jag grillat, kokat, halstrat, stekt, bakat, använt muurikka, våffeljärn, smörgåsjärn och givetvis kaffepannor.
När eldstaden ruttnade upp för några år sedan började jag snegla på cortenstål, ett rosttrögt stål som används i skorstenar och kaminer. Det är ett material som inte behöver underhållas utan rosten blir så tät att den skyddar underliggande stål från vidare korrosion samtidigt som man får en vackert roströd yta som håller oerhört länge.

Jag har även tagit fram en eldkorg som man kan laga mat på. Många eldkorgar kräver stora mängder ved för att brinna fint men denna enldkorg klarar sig med 3-4 vedträn för att brinna vackert. Den har ett bra stöd för grillgaller, stekpanna, grytor, muurikkor, den har en bra arbetshöjd och den är lätt att ta med sig ut i naturen.

Jaa, då har jag registrerat varumärket ELDOMAT, byggt en hemsida, designat 2 produkter så jag trycker på publicera och hoppas att det här blir en rolig resa. Om du delar mitt intresse för mat och eld så är du välkommen att haka på…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *